Mi is tanultunk

A Nemzeti Kulturális Alap által kiírt „Előadó-művészeti törvény végrehajtásából adódó feladatok/Kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatása professzionális előadó-művészeti szervezetek részére” címmel kiírt nyílt pályázaton továbbképzésre és gyakorlati tréningre nyertünk támogatást. A tréninget a Kerekasztal Társulás tartotta. A trénig során a TIE felépítéséről, a színházi nevelés hatásmechanizmusáról tanultunk. A Kerekasztal munkamódszerébe kaptunk betekintési lehetőséget. A téma köré szerveződő, valamint az irodalmi művet kiindulási pontként használó színházi nevelési előadás felépítését modelleztük le.

KÖZÖSSÉGEK-ERŐFORRÁSOK

Az Artemisszió Alapítvány és a British Council People 2 People Hungary című programja keretében a fórumszínház műfajáról tanultunk. Képzőink, a Cardboard Citizens vezetői Adrian Jackson és Terry O’Leary, segítségével élesben kipróbálhattuk, hogyan épül fel és milyen folyamatokon keresztül születik meg egy fórumszínházi előadás. Közösen kerestük a választ arra, hogy a művészet hogyan tud hidakat építeni a különböző társadalmi csoportok között, illetve, hogy a színháznak ezen formája hogy tud eszközül szolgálni ahhoz, hogy a különböző közösségek megtalálják saját erőforrásaikat és mozgósítsák azokat problémáik megoldásában.

“FÉLELEM NÉLKÜL BESZÉLNI, ÍTÉLET NÉLKÜL HALLGATNI” 

2018. januárjában a Káva Kulturális Műhelyben részt vettünk Vibeke Flesland Havre, norvég közösségi színházi szakember két napos People on stage/Emberek a színpadon című workshopján. A gyakorlatorientált képzés során megismerkedhettünk Vibeke projektvezetői és rendezői attitűdjével, a storytelling módszerrel, annak alkalmazásával a közösségi projektekben, a „kapott” anyag szerkesztésének elveivel. Alkalmunk volt egy „mini” közösségi színházi modell és előadás felépítését kipróbálni.